Kategoriat
Uncategorized

Jääkiekkoilijan varusteet

Mitä ikinä urheilulajia harrastaakaan, tulee sitä varten hankkia asianmukaiset varusteet. Jääkiekossa käytettäviä varusteita on paljon, suurin osa näistä suojavarusteita. Siksi onkin tärkeää, että kiekkoilijalla on kunnolliset vehkeet ja vermeet, jotta pelaaminen pysyy turvallisena. Pelivarusteiden sopivuus on tärkeää myös yleisen pelimukavuuden kannalta. Kaikkien näiden varusteiden hankkiminen voi tuntua varsin suurelta urakalta, etenkin, kun jokaisen varusteen kohdalla pitää miettiä tarkkaan, minkälainen ja minkä kokoinen varuste nyt sitten pitäisikään hankkia. Tämä artikkelin tavoitteena on esitellä muutamia tärkeimpiä huomioitavia asioita, jotka on syytä pitää mielessä jääkiekkoiluvarusteita ostettaessa.

Luistimet

LuistimetEnnen kuin jäälle on mitään asiaa, on kiekkoilijan syytä investoida laadukkaisiin luistimiin. Luistimet ovat kirjaimellisesti kaiken pohja, ja huonot luistimet voivat pilata pelikokemuksen hyvin nopeasti. Nyrjähtäneet nilkat ja hiertyneet jalat ovat vain muutamia huonojen luistinten aiheuttamista päänvaivoista.

Luistinten ei toki tule puristaa, mutta niiden on sovittava melko jämäkästi jalkaan. Hyvä lähtökohta on se, että jos jalalla on luistimen sisällä noin yksi sormenleveys liikkumatilaa, on se sopivan kokoinen. Testataksesi tätä paina jalkasi luistimen kärkeen ja katso, kuinka paljon liikkumavaraa sillä on. Kaikkein tärkeintä on tietysti, että luistimet tuntuvat juuri itselle sopivilta – kuuntele siis itseäsi yli minkään peukalosäännön.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös luistimien jäykkyyteen. Harrastelijakiekossa luistimien ei yleensä tarvitse olla hirveän jäykät. Toisaalta mitä vauhdikkaampiin ja ammattimaisempiin peleihin mennään, sitä jäykemmät luistimien on syytä olla. Etenkin nilkkasuoja on syytä huomioida – sen tulisi suojata nilkkaa sivusuunnasta tulevalta väännöltä, mutta mahdollistaa verrattain vapaa liikkuvuus luistelusuunnassa. Näin luistelu sujuu helposti, mutta nilkkaa ei pääse vääntämään sijoiltaan esimerkiksi raju taklaustilanne.

Kypärä ja muut suojavarusteet

Jääkiekko on erittäin nopea ja fyysinen laji, jossa kaikenlaista kolhua ja osumaa tulee tuon tuostakin. Pelin vauhdikkuus tekee lajista toki kahta jännittävämmän, mutta se tarkoittaa myös, että pelaajan on syytä olla hyvin suojattu.

Jääkiekkoilijan suojavarusteista ylivoimaisesti tärkein on kypärä. Suurin osa jääkiekossa tapahtuvista vakavista loukkaantumisista johtuu nimenomaan päähän kohdistuvista osumista. Siksi laadukkaaseen kypärään sijoittaminen onkin tärkeää. Amatööripelaajille se on monesti myös ainut tarvittava suojavaruste, sillä pelien intensiteetti ei yleensä ole hirvittävän korkea.

Mikään ei tietysti estä amatööripelaajaakaan hankkimasta muitakin suojuksia, siitä ei missään nimessä ole haittaa. Kilpasarjoissa pelien intensiteetti onkin sitten jo niin kova, että useammat suojukset tulevat tarpeeseen. Tällöin kannattaa hankkia siis kypärän lisäksi myös polvi-, kyynär-, ala-, kaula-, ja hartiasuojat. Myös hammassuojat ovat hyödyllinen ostos. Ne pitävät paitsi purukaluston turvassa, myös vähentävät aivotärähdyksen riskiä.

Jääkiekkomaila

Mitä olisi jääkiekkoilija ilman jääkiekkomailaa? Sen hankinnassa olennaisia huomion kohteita ovat muun muassa mailan pituus ja varren jäykkyys. Totta kai maila on valittava myös sen mukaan, kummalta puolelta pelaa. Mailan puolisuuden määrittää alimpana oleva käsi – jos alin käsi on vasen, tarvitaan vasenpuolinen maila, ja jos se taas on oikea, tarvitaan oikeapuolinen maila. Kun maila, kypärä ja luistimet ovat kunnossa, on jäljellä vain yksi tehtävä – hypätä kaukaloon ja pitää hauskaa.