Kategoriat
Uncategorized

HC TPS

TPS logoTPS on Suomessa jääkiekon pääsarjatason menestyneimpiä joukkueita – jääkiekkoa seurassa on pelattu aina vuodesta 1937 ja mestaruuksiakin sille on kilahtanut toistakymmentä kappaletta. TPS on perinteikäs joukkue, joka muistaa silti katsoa tulevaan, ja joka tarjoaa kotiareenaltaan Gatorade Centeriltä käsin kovan vastuksen sinne saapuville joukkueille.

TPS-historiikki

Vaikka seuran jääkiekkojoukkuekin on jo varsin kunnioitettavassa iässä, alkaa TPS:n historia jo hyvän tovin ennen vuotta 1937. Seura perustettiin Turussa vuonna 1922, ja sen ensimmäinen aluevaltaus oli jalkapallo. Siihen asti Turussa oli ollut vain ruotsinkielinen jalkapalloseura, ÅIFK, ja TPS:n ensisijainen tavoite oli luoda Turkuun uusi, suomenkielinen joukkue, joka voisi viedä ÅIFK:lta kaupungin kovimman jalkapallojoukkueen tittelin. Ikoniset mustavalkoiset värinsä joukkue sai ensimmäisenä toimintavuonnaan 1923, ja niiden siivittämänä joukkue onnistuikin tavoitteessaan syöstä ÅIFK Turun jalkapalloherruuden valtaistuimelta. Pari vuotta myöhemmin 1928 nuori seura onnistui jopa kaappaamaan jalkapallossa ensimmäisen suomenmestaruutensa.

Samana vuonna TPS sai jo ensimmäisen maistiaisensa jääkiekosta, kun laji alkoi pikkuhiljaa levitä synnyinkodistaan Kanadasta Euroopan kautta Suomeenkin. Varsinainen joukkue saatiin kasaan vajaa vuosikymmen myöhemmin, joskin tuolloinkin varsin vaatimattomasti.

Pelaajilla ei ollut kunnon varusteita, ja seuran iäkkäämmät jäsenet jopa hieman vastustelivat tällaisen uuden hömpötyslajin aloittamista, enimmäkseen suuren rahanmenon pelossa. Siksi rahoitus joukkueelle olikin aluksi varsin rajoitettua, mutta mikä rahoissa menetettiin, se innostuksessa ja asenteessa voitettiin. Joukkue tavoitteli silloisessa valtakunnansarjassa kärkipaikkoja jo ensimmäisellä kaudella. Mitään konkreettista voittoa kaudelta ei saatu, mutta hyvä menestys lisäsi Turun nuorison kiekkoiluintoa ja into puolestaan poiki erinäisten tapahtumien kautta seuralle lisää rahaa. Sota kuitenkin keskeytti nuoren jääkiekkojoukkueen lupaavan kehityksen ja TPS:n kulta-aikoja jouduttaisiinkin odottamaan vielä muutama ylimääräinen vuosi. Niitä lykkäsi entisestään se, että sota-aikojen jälkeinen menestys jäi heikoksi, ja TPS putosi alas aina maakuntasarjaan saakka.

TPS on Suomen mestari

50-luvulla TPS lähti uuteen nousuun, ja sinnikkään työskentelyn kautta onnistui kapuamaan yhä ylöspäin liigatikkailla – aina vuoden 1956 kultaotteluun saakka, jossa suomenmestaruus ratkaistaisiin. Vastassa oli tuolloin Hämeenlinnan Tarmo. TPS taisteli kovaa ja pelit sujuivat suunnitelmien mukaan. Lopussa kiitos seisoi, ja vuosikymmenien kovan yrityksen jälkeen TPS oli voittanut viimeinkin ensimmäisen suomenmestaruutensa – eikä se todellakaan jäisi viimeiseksi.

2000-luvulle tultaessa oli joukkueelle ehtinyt kertyä jo mestaruus jos toinenkin. Vuosituhannen taitteessa TPS vetäisi huikeat triplat, eli kolme peräkkäistä mestaruutta. Tämä onnistui siitä huolimatta, että joukkueen kokoonpano oli vaihtunut melkoisesti vain parin vuoden sisällä. Ruusuilla tanssimista joukkueen taival vuosituhannen alussa ei kuitenkaan missään nimessä ollut. Loukkaantumiset olivat ainainen riesa, ja kesällä 1999 joukkue oli jopa traagisesti menettänyt Simo Rouvalin, joka halvaantui tuolloin uintionnettomuuden yhteydessä. Pelissä nähtiin niin ylä- kuin alamäkeäkin.

Tekemisen meininki TPS:ssä ei ole koskaan hiipunut, toivat kaudet sitten tullessaan epäonnistumisia, tragedioita, tai mahtavia mestaruuksia. Jääkiekkoa seurassa pelataan edelleen sillä samalla nuorella innolla, joka toiminnan vuonna 1937 aloittikin.